Atentie!

Este interzis sa ''ajutati'' drepneaua neagra, randunica, lastunul de casa (cel de mal) cu : pâine, mălai, hrană de pisici sau câini, mei, alte seminţe, lapte, carne, carne tocată, ouă, brânză, viermi de pământ, larve de muşte, greieri sau lăcuste la conservă, gândaci, fructe,legume,''hrană pentru păsări insectivore'' din comerţ, orice fel de larve!
Sunt pasari care se hranesc numai cu insecte prinse din zbor!

sâmbătă, 15 ianuarie 2011

Urme in zapada


Pe aici a trecut o mierla.







Cineva cauta "pasari care nu folosesc omului."
TOATE pasarile "ne " folosesc indirect.Pana si uratele stoluri de ciori (stancute, grive, negre, de semanatura, cotofenele) despre care uitam ca sunt omnivore "ne folosesc".Pentru ca se hranesc cu orice (da, distrug cuiburile altora, se hranesc cu puii altora, cu pasari mai mici slabite), insa uitam ca sunt "sanitarii" naturii.(se hranesc si cu starvuri si tot felul de gunoaie).
Pescarusii care isi pazesc zonele de ciori si mai inhata si ei la randul lor puii altora pentru propriii pui, au venit sa se hraneasca din gunoaiele noastre.
Majoritatea pasarilor se hranesc si cu insecte ; ce metoda mai ecologica de a scapa de insectele nesuferite am gasit noi?
De ce nu ne folosesc, pt ca nu sunt "alimente"?Ca nu le putem jumuli pe toate sa ne facem perne moi?
Uite asa am ajuns sa consideram lumea vie din jur, in masura in care ne foloseste or ba.

O pereche de parinti -pasari exclusiv insectivore (drepnele , lastuni, randunici de ex) pot prinde pana la 6000 de insecte zilnic -musculite, tantari, ce muste pot lua in cioc- asadar sunt o alternativa naturala la folosirea insecticidelor si vitala pt protejarea sanatatii mediului in care traieste omul.
Si pasarile "din curtea omului" -mierla, vrabia, pitigoiul, etc- se indeletnicesc cu prinderea acestor insecte, asadar sunt mai mult decat "folositoare".

De la omul cavernelor am "evoluat" in mod natural si ciclic la homo betonus; inchisi intre 4 pereti cu ochii in televizoare si calculatoare zilnic, sanatatea noastra mentala ne este salvata daca macar iesim o data /zi cu nasul pe geam si vedem o aratare colorata care ciripeste frumos.
Asta pana nu intindem latul s-o aducem si mai aproape, transformand-o in sursa de distractie la botul calului, o colivie marunta pentru o fosta inaripata fericita cu libertatea ei.

Sa nu uitam aici de obiceiuri pe care le putem numi barbare -consumul inutil de pasari salbatice fierte in baia de ulei, hrana rapida crocanta , de parca milioanele de ferme de pasari domestice nu ar produce mai mult decat avem nevoie zilnic, atat de mult incat gestul de a arunca in zapada mii de pui vii este absolut firesc.

joi, 6 ianuarie 2011

Iarna si pasarile

A inceput anul cu ploi de pasari moarte.Pana si daca se va gasi o explicatie logica si reala.

Pana atunci ar fi totusi firesc sa le vedem pe cele vii cum cauta casa si curtea omului de resturi de mancare, caci si ele fug de iarna si de frig.Nu le goniti, dati-le ce seminte aveti prin casa, fulgii dvs digestivi, bucatele de slanina , picaturi de grasime, unt.

Incercati sa intelegeti ca daca odata le ajungea ce le oferea natura, in cazul oraselor natura fiind destul de indepartata , taiata si betonata , toate pasarile nu prea mai au cu ce se hrani.Toate substantele chimice pe care le folosim in gradini sau impotriva insectelor nesuferite lovesc destul de rau in fauna aviara.

De fiecare data cand omul a incercat sa faca bine, cum-necum actiunea lui a adus si parte dezastruoasa ( plasticul a aparut ca sa inlocuiasca lemnul, si iaca ce ne luptam cu el sa –l distrugem acum, chimicalele contra daunatorilor omoara pasarile salbatice care oricum se hranesc si cu insecte,noua insine ne fac rau aceste substante intrate in hrana ,etc).

Si daca anumite pasari se adapteaza si se apropie de noi pt ca au acces mai usor la hrana, cu ce ne deranjeaza asta?Plus ca la cat de informati suntem in legatura cu ce e eco or ba ar trebui sa stim ca un mediu populat de pasari salbatice este un mediu cat de cat sanatos.Intr-un oras plin de ghene mirositoare, molozuri, terenuri virane care devin peste noapte gunoaie publice, coji de seminte peste tot, pungile de gunoi ce atarna in copacii si asa putini, cea mai urata treaba ni se pare gainatul pasarilor salbatice ...

Silueta de culoarea lutului ars este un botgros (spre norocul lui a mai gasit ceva fructe uscate in pomi pt samburii lor).Inceput de an cu botgros, cinteza, 2 pitigoi mari, 2 mierle doamne cu 2 mierle domni (toate acestea se oplosisera in ograda omului dupa niscaiva mancare),corbi cautand hrana zgomotos, rate salbatice zburand in ninsoare, uliu flamand, si vrabii multe.Si poze ioc, sau prea slabe, insa asa ceva, ca de poveste, e greu de uitat.