Atentie!

Este interzis sa ''ajutati'' drepneaua neagra, randunica, lastunul de casa (cel de mal) cu : pâine, mălai, hrană de pisici sau câini, mei, alte seminţe, lapte, carne, carne tocată, ouă, brânză, viermi de pământ, larve de muşte, greieri sau lăcuste la conservă, gândaci, fructe,legume,''hrană pentru păsări insectivore'' din comerţ, orice fel de larve!
Sunt pasari care se hranesc numai cu insecte prinse din zbor!

joi, 3 martie 2011

Cu o ploaie se spala pamantul - Barza (alba) asiatica in Japonia



Iata un mic documentar despre reintroducerea berzei albe orientale (Ciconia boyciana) in Japonia.Aceasta specie a fost dusa rapid spre extinctie deoarece fermierii incepusera sa foloseasca insecticide bazate pe mercur.
Au fost reintroduse si inmultite intai in captivitate, si odata ce pe plan local s-a revenit la sistemul vechi de ingrijire a culturilor agricole, adica fara insecticidele atat de daunatoare , aceasta specie de barza a fost eliberata cu succes si reintegrata .
Si tot natura a curatat ce a otravit omul!
Trecem peste nebunia declansata, insa ideea este ca toti au realizat ca locul lor nu mai este deloc cum il stiau odata si au participat la recuperarea paradisului pierdut .
Lectii din acestea din pacate sunt folosite pe post de fapt divers, aruncate cat sa se alinieze trendului actual "eco friendly"....
De ce sa nu ne gandim la implicatii dinainte , de ce trebuie sa ajungem sa exterminam specii ca apoi sa le ducem dorul si sa ne luptam sa le conservam ?
Suntem orbi in lacomia noastra , si indiferent de cate exemple din acestea am avea, documentare prin care ni se explica modul in care suntem campioni la exterminat specii,exista teama ca intr-o zi , nu mult de azi incolo, tot ce inseamna natura si viata salbatica o sa fie inchise in din ce in ce mai mici "locuri speciale", rezervatii, si asta nu din grija enorma pt conservarea lor, ci tot din nevoia perfida de a controla si de a folosi pamantul asta ca pe propriul exponat.

Detalii despre aceasta specie : http://en.wikipedia.org/wiki/Oriental_Stork
Aceasta specie de barza alba putea fi gasita odata in Japonia, China, Coreea,Rusia.Azi extincta in Japonia, Coreea.Cum ? Prin pierderea habitatului si vanat masiv.Trecuta la specie periclitata, lista rosie.
Multumesc E. Mayer ( http://www.swift-conservation.org/).