Atentie!

Este interzis sa ''ajutati'' drepneaua neagra, randunica, lastunul de casa (cel de mal) cu : pâine, mălai, hrană de pisici sau câini, mei, alte seminţe, lapte, carne, carne tocată, ouă, brânză, viermi de pământ, larve de muşte, greieri sau lăcuste la conservă, gândaci, fructe,legume,''hrană pentru păsări insectivore'' din comerţ, orice fel de larve!
Sunt pasari care se hranesc numai cu insecte prinse din zbor!

sâmbătă, 4 februarie 2012

Sclavii cu aripi




Sau care este adevaratul drum pana la celebra ''supa din cuib de randunica''.

Asa- zisa ''supa de cuib de randunica'' este obtinuta de ceva sute de ani din cuiburile facute de specii de drepnele mai mici-denumite generic ''cave swiftlets'', intalnite in sud-estul Asiei, Malaezia, Filipine.
Numai cuiburile acestor trei specii sunt folosite, recoltate de catre om :
Aerodramus salangana http://ibc.lynxeds.com/species/mossy-nest-swiftlet-aerodramus-salangana
Aerodramus maximus http://ibc.lynxeds.com/species/black-nest-swiftlet-aerodramus-maximus
Aerodramus fuciphagus http://ibc.lynxeds.com/species/edible-nest-swiftlet-aerodramus-fuciphagus

In locul lor natural de cuibarit (in pesteri) sunt supuse unui stres imens din cauza activitatii umane de recoltare a cuiburilor abia facute, care le pune in pericol reproducerea ,numarul lor fiind si asa in scadere din cauza despaduririlor care fac loc diverselor plantatii , si a folosirii in exces a pesticidelor.
Aceste pasari sunt teoretic ocrotite de legi si de reguli - in teorie li s-ar permite (...) un ragaz intre colectari, pentru a se reface , pentru a se putea reproduce.


Daca pana nu demult goana dupa bani punea pe jar pe cei care culegeau cuiburile proaspat facute de pe peretii acestor pesteri inalte, datorita riscului ridicat, ideea de a stoarce mai lesne bani de pe urma drepnelelor ''de pestera'' a ''evoluat'' in aceasta parte de lume, transformandu-se in industrie.
Astfel s-au construit ferme -bunker, cladiri in care sunt atrase sa cuibareasca.
Ba chiar in numeroasele filmulete prezentate pe youtube am putea fi inselati de scopul final al unui intreprinzator ; le ofera'' locuri de cuibarit'', si ''ajuta'' generatii de pui sa ajunga la varsta adulta.
Totul este numai pentru a culege acest cuib, obtinut din saliva pasarii , cuib al carui pret este piperat pe piata neagra .

Daca este sa ne luam dupa ''legendele'' create in jurul consumului acestor supe, nu am imbatrani, am avea ten frumos, ne-am vindeca de orice boala.
Orice are veleitati magice cand este consumat de om, cruzime cand in natura este stare de fapt.


In ferme bietele pasari sunt de-a dreptul sclavi cu pene . Nici macar nu li se permite sa isi creasca un rand de pui, pentru ca se pare ca un cuib ''murdarit'' de pui ar valora mai putin decat unul proaspat. Ouale sunt distruse, puii omorati ; lucru care de altfel se intampla si in cazul cuibaritului natural , pentru ca nu se respecta distantele de timp necesare cresterii puilor.
Daca in mediul natural ar scapa numai norocoasele drepnele care isi fac cuiburile in locuri inaccesibile, in fermele acestea nu mai au scapare.Dupa un proces epuizant - construirea cuibului cu saliva proprie, pasarii ii este refuzat dreptul de a se reproduce, e atat de simplu : odata cuibul recoltat, ea va incepe sa isi cladeasca un nou cuib, care ii va fi luat iar si iar, pana cand va muri de extenuare.
In mod natural aceste mici drepnele traiesc si 15 ani...


In imagine o astfel de ferma , denumita pompos ''nestinghouse'':
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Nestinghouse_003.jpg