Atentie!

Este interzis sa ''ajutati'' drepneaua neagra, randunica, lastunul de casa (cel de mal) cu : pâine, mălai, hrană de pisici sau câini, mei, alte seminţe, lapte, carne, carne tocată, ouă, brânză, viermi de pământ, larve de muşte, greieri sau lăcuste la conservă, gândaci, fructe,legume,''hrană pentru păsări insectivore'' din comerţ, orice fel de larve!
Sunt pasari care se hranesc numai cu insecte prinse din zbor!

miercuri, 26 mai 2010

2 familii diferite

Sunt migratoare
Insectivore
Seamana superficial
Insa randunica (Hirundo rustica)/barn swallow(engl)/hirondelle (frc)/rauchschwalbe(germ)
lastunul de casa(Delichon urbica)/ house martin(engl)/hirondelle de fenetre(frc)/mehlschwalbe(germ)
lastunul de mal ( Riparia riparia)/ sand martin(engl)/hirondelle de rivage(frc)/uferschwalbe (germ) apartin aceleiasi familii Hirundinidae ,ordinul Passeriformes .


Iar drepneaua neagra (Apus-apus)/common swift (engl)/martinet noir(frc)/mauersegler(germ) apartine familiei Apodidae ("fara picioare") , ordinul Apodiformes .

Hirundinidae:

Randunica, imagine preluata de pe http://www.commanster.eu/commanster/Vertebrates/Birds/SpBirds/Hirundo.rustica.jpg







Caracteristici de identificare
: 2 pene f lungi in coada (masculii); cap, piept, spate colorate in albastru metalic,pe gat(sub cioc) un rosu maroniu,si abdomenul alb-crem.
Sunete : http://www.xeno-canto.org/browse.php?query=barn+swallow





Lastunul de casa , imagini preluate de pe

http://www.birdfood.co.uk/images/fact_files/house_martin_01.jpg


http://www.surfbirds.com/media/gallery_photos/20050603051130.jpg



Caracteristici de identificare : Pasarea adulta are pe spate si cap albastru metalic,aripile negre, culoare alba de sub cioc pana spre abdomen si zona dorsala dintre aripi si coada ; coada scurta, insa, e terminata intr-o furculita vizibila.
Sunete : http://www.xeno-canto.org/browse.php?query=house+martin




Lastunul de mal, imagini preluate de pe
http://www.ivnvechtplassen.org/ivn_vogels_plas_moeras/Oeverzwaluw_Riparia-riparia.jpg

http://www.hawar-islands.com/blog/media/blogs/kuwait/S-Martin1.jpg





Caracteristici de identificare : colorit general maroniu partea dorsala, alb de sub cioc inspre abdomen.
Sunete: http://sounds.bl.uk/View.aspx?item=022M-W1CDR0001459-0900V0.xml

Apodidae :

Drepneaua neagra


http://www.drepneauaneagra.ro/index.php/descrierea-speciei/galerie-imagini-explicate

Randunica o veti vedea agatata de fire electrice , lastunul de casa la fel, cel de mal poate fi vazut cum bea apa sprijinandu-se pe picioare, pe cand drepneaua (neagra) nu se poate folosi in acest fel de picioare.Nu sta pe sol(decat in situatiile descrise in postul de mai jos), se agata si pozitia ei este verticala (se "sprijina" de o suprafata), daca e la sol se taraste (se impinge mai mult in aripi),are cuiburi ascunse in care intra direct din zbor(sub stresinile caselor, in crevasele din zid), bea apa tot din zbor, singura data cand "sta" este in cuib, zboara si noaptea (poate fi auzita deseori in noptile calme de vara dupa 11, 12p.m cum tipa usor ).Drepneaua neagra este oricum vizibil mai mare decat randunica sau lastunul.

Caracterisitici de identificare : coada scurta , aripile mult mai lungi(depasesc si cu 3,5 cm coada),culoare gri-brun spre negru, pata alba sub barbie (ca adult).
Puii lor /juvenilii au in jurul ciocului mai mult alb, care apare presarat si pe cap si pe linia "umerilor".
Picioarele drepnelei negre sunt in forma de L (sta cu ele tot timpul'' flexate'', nu le tine si nu le foloseste precum celelalte pasari) terminate in degete si gheare scurte si puternice, cu ajutorul carora se agata de ziduri pret de cateva secunde (este o ''joaca'' specifica exemplarelor tinere) sau pentru a intra la cuib;
cand este pe o suprafata verticala se tine agatandu-se , pe plan orizontal pare ca sta pe "burta".


Sunete: http://www.xeno-canto.org/browse.php?query=common+swift



Alte posturi cu informatii despre drepnea neagra : mai 2010 "Drepneaua neagra", "Drepnea neagra imagini", iunie "Drepneaua neagra si nu numai", iulie "Caz recuperare si eliberare pui drepnea neagra vara 2010".