Atentie!

Este interzis sa ''ajutati'' drepneaua neagra, randunica, lastunul de casa (cel de mal) cu : pâine, mălai, hrană de pisici sau câini, mei, alte seminţe, lapte, carne, carne tocată, ouă, brânză, viermi de pământ, larve de muşte, greieri sau lăcuste la conservă, gândaci, fructe,legume,''hrană pentru păsări insectivore'' din comerţ, orice fel de larve!
Sunt pasari care se hranesc numai cu insecte prinse din zbor!

duminică, 27 iunie 2010

Drepneaua neagra si nu numai

Informatii despre aceasta specie gasiti si in posturile : mai 2010 "Drepneaua neagra", "Drepnea neagra imagini", "2 familii diferite"
iulie 2010 "Caz recuperare si eliberare pui drepnea neagra vara 2010".


Pasarile "comune" care ne aleg curtea, orasul, casa, satul, sunt la fel de importante ca si speciile din ariile protejate, numai ca pentru ele este mai greu sa se faca ceva, macar o constientizare a omului adult ( atunci cand esti copil te minuneaza orice vietuitoare, insa cu adultul este lupta mare cand vine vorba despre animalele salbatice)
Cateva cuvinte despre drepneaua neagra, randunica, lastunul de casa,migratoare care aleg sa cuibareasca la casa omului: ( drepneaua neagra apart. fam. Apodidae, ord. Apodiformes, lastunul si randunica fam. Hirundinidae, ord. Passeriformes).

Vin din Africa de S spre Europa din martie pana in aprilie-mai ; fac atat drum pentru ca (odata) aici clima le permite(a) sa aiba hrana si sa cuibareasca pentru a-si creste puii la temperaturi normale. (drepnelele de exemplu vareaza 90 de zile, uneori cand anii sunt mai buni s-au inregistrat si peste 100 de zile de stat in locul de migrare).
In ultimii ani impatimitii de zburatoare si ornitologii au remarcat o scadere in randul migratoarelor mici , acest lucru fiind rezultatul climei schimbatoare ,ori prea frig, ori prea cald si umed , si al omului-pierderea locurilor de cuibarit (demolare, renovare de cladiri, astuparea locurilor prin care pasarea intra spre cuib), pierderea spatiilor verzi in detrimentul spatiului construibil (asadar lipsa de insecte, deci a hranei).O clima ploioasa si rece inseamna lipsa hranei ( insecte) iar valurile de caldura au acelasi rezultat plus ca sunt de nesuportat de catre pui .In cazul drepnelei negre care-si face cuiburi sub stresini ori sub acoperisuri, puii lor, nemaiputand suporta caldura- in cuiburile aflate direct sub tabla ori tigla, pleaca din cuib , se ratacesc prin poduri, cei mai "norocosi" cad si sunt mancati de ciori sau de pisici.(in cazul in care valul de caldura este indelungat )
Anul acesta parea un debut de sezon bun, numar mare de migratoare, insa vremea foarte rece de prin alte tari europene sau valul de canicula de la noi din tara a fost extrem de dezastruos pt ele.
Contrar parerii multor romani, peste tot sunt oameni pe care si prezenta vietii salbatice ii deranjeaza ; in tarile vestice exista demult legea prin care pasarile migratoare ( si salbatice)si cuiburile lor sunt ocrotite, insa de-abia cand acestea au devenit mai putine , cu ajutorul ong-urilor si persoanelor iubitoare de natura au inceput sa fie luate in serios .
Britanicii se lupta acum cu atragerea si conservarea drepnelelor negre (in Londra , primarul Boris a mobilizat londonezii cerandu-le sa aiba atentie pentru aceste pasari si sa nu le mai distruga locurile de cuibarit) , a lastunilor ( care sunt suparatori pentru unii oameni din cauza mizeriei lasate sub cuiburi...no comment)
http://www.swift-conservation.org/news.htm (Edward Mayer, www.londons-swifts.org.uk)
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-1027277/House-martins-dire-decline-homeowners-destroying-nests.html
Iata ce spunea E.Mayer intr-un articol de acum 3 ani : "Drepnelele negre se imperecheaza pe viata si se intorc la acelasi cuib in fiecare an .
Nu au timp de pierdut pentru cautarea altor locuri de cuibarit or cautarea altor parteneri deoarece trebuie sa creasca un pui perfect.
In momentul in care o drepnea paraseste cuibul trebuie sa fie dezvoltata perfect pt viata in zbor." (preluat de pe http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/6901340.stm).
.... si legile de protectie a vietii salbatice:
http://www.jncc.gov.uk/page-1373
Problema nu este neaparat ca omul cand isi reconstruieste casa astupa astfel locurile prin care si-ar face aceste mici zburatoare cuiburi, mai grav este ca de cele mai multe ori le astupa cand sunt puii inauntru (cu parinti sau fara), ca ard casele( vechi) cu pasarile in cuib cu tot, si alte masuri oribile .

Pasarile sunt fidele locului de cuibarit ales, daca sunt nevoite sa-l schimbe le ia ceva timp sa-si construiasca unul nou(drepneaua neagra se cam rezuma in primul an la construirea cuibului ).Drepneaua neagra, lastunul de casa, randunica revin an de an la acelasi cuib.

Drepneaua, lastunul (de casa), randunica nu-si hranesc puii la sol, odata cazuti acestia sunt sortiti mortii. Daca stiti sigur de unde au cazut pot fi pusi in cuib inapoi (contrar superstitiei populare cum ca parintii ii miros si ii arunca din cuib).
Daca aveti cuib de randunele in curte sa nu vi se faca "mila" de puii care stau cum simt miscare cu ciocul deschis si sa le dati paine sau altceva de mancare ( omul intervine numai in cazul in care parintii nu mai sunt ori puiul are nevoie de ajutor medical).

Cum putem atrage si conserva drepnelele negre : aceasta pasare isi face cuibul la inaltimi mai mari de 2 nivele de cladire (peste 5 m),sub burlane, stresini, la imbinarea acoperisului cu casa.
Cei care atrag drepnelele negre le construiesc cutiile si le pun in zone in care au liber in jur, ferite de soare, locuri mai linistite.
Daca aveti cuiburi in podul casei, cea mai recomandata solutie este sa le blocati accesul spre interiorul podului casei, pastrandu-le posibilitatea de a intra numai in cuib , pentru ca uneori adultii mai rateaza intrarea in cuib si astfel se pierd prin pod, puii de la o varsta incep sa "umble" si in afara cuibului, nu numai datorita temperaturii prea mari sau a lipsei hranei, iar cei care cauta cuib pot invada unul ocupat si vor incerca sa iasa .
Ati putea sa alegeti sa va renovati casa atunci cand nu este pericol sa le deranjati/stricati cuibul, adica primavara foarte devreme sau toamna.





Puii de drepnea neagra

Sunt mai ...speciali pentru ca dupa aprox. 46 de zile parasesc cuibul fiind din primul moment capabili sa se descurce singuri.Dupa ce penele le cresc incep sa faca exercitii de zbor, prin impingerea aripilor(in cuib) .Devin niste pasari destul de robuste, cu putere mare in aripi si picioare.
Spre deosebire de adulti , care au pata alba doar sub cioc, puii au mai mult alb in jurul ciocului, si o linie alba pe "umerii" aripilor.(in genere culoarea alba apare mai mult la pui spre deosebire de pasarea adulta, o au presarata si pe cap si pe marginile penelor).

Motive pt care puteti gasi pui de drepnea neagra departe de cuib: caldura excesiva, vreme prea rece timp indelungat - asadar lipsa hranei care-i face sa plece din cuib si disconfortul termic (caldura excesiva chiar ii face sa plece din cuib), lipsa unui parinte ( un singur parinte nu face fata unui cuib cu pui)asadar iar hrana putina , sau pur si simplu cad accidental , sau poate fi uneori (ff rar) vorba despre un prim zbor ratat.

Evolutia puiului drepnea neagra o aveti aici:
http://www.commonswift.org/nestlings_english.html

si aici :
http://www.drepneauaneagra.ro/index.php/am-gasit-o-drepnea-ce-fac/e-pui-sau-adult



Prim-ajutor pui drepnea neagra aici :
http://www.drepneauaneagra.ro/index.php/am-gasit-o-drepnea-ce-fac/prim-ajutor-pui-drepnea-neagra

Iata de ce trebuie urmate intocmai sfaturile cu privire la reabilitarea unui pui de drepnea neagra :
http://www.drepneauaneagra.ro/index.php/am-gasit-o-drepnea-ce-fac/urmarile-ingrijirii-necorespunzatoareIata ce spune si Christiane Haupt de la clinica Mauerseglerklinik din Frankfurt/vezi www.mauersegler.com (medic veterinar specialist in drepnele negre) : nu aruncati niciodata o drepnea pui/adult in aer , si nu o hraniti cu altceva decat cu insecte.Hranirea cu altceva decat cu insecte e" ca si cum ai folosi motorina la Ferrari ." (http://www.faz.net/s/RubFAE83B7DDEFD4F2882ED5B3C15AC43E2/Doc~E3DF2002A768A4BC3B8E8A6BD414A2F9B~ATpl~Ecommon~Scontent.html).

Nu mai confundati puii de drepnea neagra (priviti imaginile) cu puii de rapitoare ,soim, uliu, chiar daca ciocul le seamana vag cu cel al acestor pasari, nu il au facut pt sfasiat, este intr-adevar un pic incovoiat,insa ei sunt "rapitoare" de insecte , sau cu lastunii ori randunicile, chiar daca sunt toate 3 pasari insectivore si asta inseamna ceva pt stabilirea unui meniu corect, regimul de viata al puiului de drepnea neagra este mai "special."



Duet



























Parinte la vanat