Atentie!

Este interzis sa ''ajutati'' drepneaua neagra, randunica, lastunul de casa (cel de mal) cu : pâine, mălai, hrană de pisici sau câini, mei, alte seminţe, lapte, carne, carne tocată, ouă, brânză, viermi de pământ, larve de muşte, greieri sau lăcuste la conservă, gândaci, fructe,legume,''hrană pentru păsări insectivore'' din comerţ, orice fel de larve!
Sunt pasari care se hranesc numai cu insecte prinse din zbor!

sâmbătă, 12 iunie 2010

Mierla


(imag. preluata de pe http://www.anbg.gov.au/gardens/about/fauna/birds/birds-cayley-300/common-blackbird-300.jpg)







Mierla (Turdus merula)
common blackbird/blackbird (engl), die amsel (germ), mirlo comun(sp),il merlo (it),merle noir frc).
Deumiri populare romanesti : Mierla neagră, Mierloiu, Nierla, Agnirbă ( Licherdopol , Dombrowski).
Legende romanesti (Simion Fl .Marian) : potrivit legendei, mierla a fost fata de imparat, ramanand vaduva , de atata durere s-a rugat sa fie transformata in pasare .De aici culoarea neagra a pasarii si numele popular "vaduva loatră".

Clasa: Aves
Ordin: Passeriformes
Familie : Turdidae
Gen :Turdus
Lungime:23,5-29 cm
greutate:80-125 gr
Se intalneste in :Europa, America de N,Asia N, introdusa in Australia si Noua Zeelanda

Ca majoritatea pasarilor pe timpul imperecherii ,odata cu venirea primaverii pana-n iulie, este foarte teritoriala, insa cand ierneaza ori migreaza e intalnita in stol ( e o pasare gregara).

Masculul este cel negru, cu coada lunga, ochii incercuiti cu galben si ciocul la fel de colorat(galben-portocaliu).El este cel care canta , delimitandu-si astfel teritoriul.
Dupa reproducere, inspre toamna, cantecul paleste si pana si sunetele de alarma devin mai surde.
foto:
http://picasaweb.google.com/lucadehelean/TurdusMerulaMierla#5311818603595829154
Femela este de culoare mai terna, maronie spre negru, cu ciocul mai inchis la culoare.
foto:
http://birds.nature4stock.com/?page_id=536
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Turdus_merula_female_%28d1%29.jpg

Puiul seamana la colorit mai mult cu femela, insa are ciocul mare ,in comparatie cu corpul (mai ales cand de-abia i-au dat penele),si are pete mai albicioase pe piept.
( puii ar fi recunoscuti drept femela sau mascul dupa cum este penajul - mai maroniu e femela, mai inchis-mascul).
foto:
http://fullhomelydivinity.org/images/black_bird_chicks.jpg
http://www.imageenvision.com/450/16394-stock-photo-of-blackbird-chick-fledgeling-by-cathy-mckinty.jpg


Prefera sa cuibareasca in locuri cu multi arbusti, pomi, in gradini, in hatisul iederii .Daca odata traia in paduri, in zone mai izolate, acum prefera si gradinile noastre.
Depinde de mancarea pe care o poate gasi pe timp de iarna , ori ramane pe loc, ori migreaza in stol cautand hrana.
Hrana : omnivore, se hraneste cu varietate mare de insecte, viermi din pamant, seminte, struguri,cirese.Ca toate turdidele cauta la sol(mai ales sub frunze) sau sub scoarta copacilor viermi, larve, melcisori,gandaci.
Iarna - cand sunt ierni cu zapada multa mierlele pot fi vazute pe langa gospodarii, hranindu-se cu resturi de mancare ;pot fi ajutate cu grasime, paine, grane.
Dusmani naturali : uliul pasarar (Accipiter nisus) ,alte pasari pradatoare. Cuiburile sunt vanate de cotofene si gaite (European magpie si Eurasian Jay /Garrulus glandarius), cucii paraziti , vulpile, pisicile domestice, omul (se consuma in anumite zone ale Mediteranei, precum si alte numeroase specii de pasari mici- vrabii, ciocarlii, pitigoi, etc).

Imperecherea si puii
Dupa ritualul de curtare si cantecele incredibile ale masculului mierla,mierlele incep sa se reproduca prin martie pana in august.Curtarea poate incepe devreme, cateodata din toamna.Sunt pasari extrem de teritoriale odata ce si-au stabilit perechea(ca si drepnelele, chiar daca sunt pasari de stol, cuibul este extrem de pazit).
Pot avea intre 2,3 si catedata 5 randuri de pui. Perechea isi va face un cuib asemanator unei cupe in desisuri , tufisuri, si are de la 3-6 oua de culoare albastru-verde.
Incubatia dureaza 12-14 zile , puilor le dau penele peste 10-19 zile
In acest timp sunt hraniti de ambii parinti si curatati de fecale tot de parinti.

Evolutie pui

http://www.greenlivingtips.com/blogs/148/Blackbird-fledgling-pics.html
http://gallery.photo.net/photo/5954572-lg.jpg

http://www.summagallicana.it/lessico/c/c%20Turdus%20merula%20pulcini.jpg
http://photo.net/photodb/photo?photo_id=11033617

hranire la cuib:
http://parishes.lincolnshire.gov.uk/images/Parish/132/img29841bird_derek1.jpg

la varsta la care deja unii pleaca la plimbare si sunt hraniti de parinti in afara cuibului
http://www.gettyimages.com/detail/200252519-001/The-Image-Bank

deja mari http://farm2.static.flickr.com/1311/540343830_698b531ec5.jpg?v=0

familia Mierla
http://birds.nature4stock.com/?page_id=536

Cateodata, dupa cele 3 saptamani de "gratie" acordate puiului (de fapt cele 3 saptamani in care acesta creste pana la punctul in care se poate hrani singur), acesta poate continua sa cerseasca hrana in continuare; de obicei hranirea lui va fi facuta de mascul, femela va continua sa-si pregateasca alt cuib.

video hranirea la sol
http://ibc.lynxeds.com/video/common-blackbird-turdus-merula/two-chicks-being-fed-their-parents


linkuri utile:

http://en.wikipedia.org/wiki/Common_Blackbird
http://birdsinbackyards.net/species/Turdus-merula
http://www.oiseaux-birds.com/card-common-blackbird.html
http://www.arthurgrosset.com/europebirds/blackbird.html
http://www.greenlivingtips.com/blogs/148/Blackbird-fledgling-pics.html
http://zipcodezoo.com/Animals/T/Turdus_merula/
http://www.wildanimalsonline.com/birds/blackbird.php


Masuri de ajutor

Daca gasiti un pui pe jos, inca incapabil sa zboare si sa se hraneasca singur (de obicei se deplaseaza topaind)
Masura ideala ar fi sa fie pus la loc in cuib (destul de greu de aplicat si asta ar deranja
ceilalti pui) .Cel mai bine sa fie dus in locul de unde ar fi putut veni( sau cel putin unul mai ascuns) si pus eventual mai sus, pe creanga unui copac de ex. pentru ca este expus pradatorilor( pisici,ciori,etc) si va fi in continuare hranit de catre parinti.Parintii vor scoate tipete ascutite si vor pazi locul in care puiul este la sol, incercand sa il protejeze astfel.Odata ce ati facut asta , lasati-i netulburati si natura isi va urma cursul.
Este de preferat, si asta o spun oamenii cu experienta, sa actionati intru ajutorarea completa a puilor atunci cand nu le-au dat inca penele,sau
daca sunt in perioada in care le-au dat penele , dar inca nu pot sa zboare, numai in cazul in care sunt orfani ,raniti sau bolnavi.

Niciodata nu puneti o pasare salbatica intr-o colivie.

Cutia de carton curata , pusa la caldura , ferit de zgomot, pe cat posibil un cuib improvizat ca cel natural.

Atentie: aceasta masura de igiena se aplica in cazul oricarei pasari salbatice, pui sau adult.Incercati sa folositi manusi de unica folosinta, si sa pastrati pasarile cat mai curate posibil.Trebuie sa le protejati penele si sistemul digestiv, care este extrem de simplu si de expus infectiilor (sau fungilor).

Hranirea se face cu ajutorul unei pensete (nu uitati ca sunt in perioada in care primesc hrana de la parinti in cioc) si mare atentie cu ce il hranim : cat mai aproape de hrana lui naturala.In scurt timp va capata incredere in dvs si va accepta mancarea.
Incercati , ca pe orice pui de pasare salbatic , sa-l scarpinati usor in zona capului sau sub cioc, sunt gesturi de apropiere si tandrete intre pasari.
Hranire: mix de larve si insecte (chiar daca meniul lor la varsta adulta este mai variat, ei au nevoie de acest mix: insecte cu larve).Chiar si pasarile ce se hranesc la varsta adulta cu seminte au acest mix in meniu cand sunt mici ( insecte,diverse larve, omizi, viermi de pamant).
Pot fi ajutati cu vitamine ce se gasesc la pet-shopuri, cele mai bune ar fi Vitallino-quell- Vitakraft cu complex de vitamine B (este esential pentru pasari) si minerale.(nu exagerati insa cu asa ceva, le puteti pune putin in mixul de mancare sau in apa).
Orice deviatie de la hrana naturala sau excesul de vitamine sau hrana proasta se vede imediat la o pasare ( deformari ale ciocului in scurt timp, penaj casant, etc).Sunt pasi simpli de urmat sa asigure eliberarea cu succes a puiului.
Sunt cazuri in care oamenii "ajuta" puii de pasari cu ficat de pasare, carne tocata, malai, mei, carne de peste,ou,cereale,etc, asta nu inseamna ca fac si un bine sistemului digestiv al puiului, necesarul de proteine si-l va lua din hrana pe care i-o aduce parintele de obicei , adica larve plus insecte / omizi .

In cazul in care gasiti un adult sau pui ranit , de urgenta la veterinar!

Ce inseamna stare proasta la pasari : au penele zburlite, tremura, au convulsii, sangereaza, sunt ranite.
Faptul ca nu beau ca pasarile domestice apa imediat din ce-i dati dvs nu inseamna neaparat ca este bolnava, este doar speriata.Si nu va asteptati niciodata sa-i puneti mancare in ceva si sa accepte .
Nu uitati ca puii de pasare salbatica nu sunt ca puii de pasare domestica, sa se hraneasca imediat singuri, ci primesc pana la o varsta hrana in cioc de la parinte.

Important! Depinde de perioada in care puii de pasari salbatice sunt gasiti.Daca inca nu au trupul acoperit cu pene, este cea mai delicata perioada pentru ei deoarece necesita caldura si sa fie hraniti destul de des ( macar 1 data /ora dupa cum sugereaza specialistii), si sa i se respecte dieta pe care o primeste in mod natural.
(puii oricum cersesc intr-una mancare, asta nu inseamna ca trebuie indopati.La drepneaua neagra spre ex. cam pana-n 17 hraniri pe zi i se asigura puiului de catre parinti, la varsta mica ).

filmulete cu moduri de hranire pui mierla :
http://www.youtube.com/watch?v=74XJu7_TID4
http://www.youtube.com/watch#!v=IDGrnKsk2Go&feature=related (pacat ca l-a pus in cusca)

http://www.youtube.com/watch#!v=rbCGcNKZBlw&feature=related

http://www.youtube.com/watch#!v=Y4BkIRe76Lk&feature=related ( pasarea se va indeparta usor de dvs, in timp)


Fapt interesant: cand cauta viermii in pamant se folosesc de vaz si auz , si de simt (simte cu ciocul vibratiile facute de viermele din pamant), nu gasesc la intamplare "prada", ci se duc la tinta.Sunt foarte pricepute la a-si gasi hrana la sol , vierme sau insecta.
Specialistii spun ca auzul lor le ajuta intr-adevar la localizarea hranei, sa fie atente la chemarile altor pasari si la miscarile pradatorilor.
http://www.youtube.com/watch#!v=BGEggr0CTnw&feature=related
Mascul mierla cantand:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/68/Turdus_merula_male_song_at_dawn%2820s%29.ogg

Scot sunete speciale de alarma .Le puteti asculta aici online ( la Eurasian Blackbird/Turdus merula)
http://www.xeno-canto.org/species.php?query=sp:3071.02


Le puteti vedea cantand din locuri inalte , de unde sa domine zona ; uneori imita ringtonuri , am auzit un mascul "sunand" cu urechile mele, ca cei de aici:
http://www.youtube.com/watch?v=2hCTOeZatT0
http://www.youtube.com/watch?v=KifpQe02HEE&feature=related